qmart
Quartz Matrix
NetDeTek
Home|Despre noi|Noutati|Legislatie|Competente|Afilieri|Parteneri|Referinte|Studii caz|Contact
Cu gaz inert

 

GIG55: TEHNICA PENTRU STINGEREA INCENDIULUI
 
ABORDARE SI SOLUTII
Definirea unui noi strategii de lupta impotriva incendiului viabila din punct de vedere ecologic.
Cautarea alternativelor tehnice care sa permita conservarea stratului de ozon si care sa nu contribuie la efectul de sera. Utilizarea exclusiva a agentilor de stingere sau tehnicilor de stingere “CURATE”. Acesta este sistemul ARGOGENE®.
 
ARGOGENE® (IG 55) este format din combinarea a doua gaze inerte:
50% Azot (N) si 50% Argon (Ar)
 
 
DATE GENERALE
 
Ca rezultat a doua evenimente internationale recente, semnarea memorandumului de la Montreal si ratificarea acordului de la Copenhaga privind programul de stopare a productiei si utilizarii gazului CFC (substanta daunatoare stratului de ozon), va propunem, in domeniul luptei impotriva incendiilor, in instalatii fixe, solutia ARGOGENE® ca alternativa si raspuns la nevoile utilizatorilor.
 
 
 
ARGOGENE®
 
- Este utilizat pentru marea majoritate a tipurilor de foc, cu exceptia metalelor active care elibereaza oxigen
- Poate fi utilizat si impotriva focului alimentat de combustibili lichizi din “clasa B”
- Nu este conductor de electricitate si permite in consecinta utilizarea lui in situatii de incendiu cu origine electrica
- Este recomandat pentru data center, computer room, camere tehnice, arhive, tablouri electrice, pupitre de comanda, echipamente de telecomunicatii
- Nu rezulta substante de descompunere prin utilizarea lui sau alte riscuri de avarie secundare
- Este un agent de stingere curat, fara produse de descompunere, azotul si argonul fiind componente naturale ale aerului. Este un produs in totalitate neutru in cazul utilizarii si productiei
- Fara socuri termice
- Nu formeaza ceata, vizibilitatea in incinta ramane totala si faciliteaza evacuarea.
 
IMPREGNARE
 
ARGOGENE® are densitatea de 1.42 Kg/m3 (densitatea aerului este de 1.29 Kg/m3), acest aspect ii confera un grad mare de stabilitate in volumul de aer in care este emis, spre deosebire de agentii de stingere chimici foarte grei.
In consecinta, scurgerile cauzate de lipsa etanseitatii spatiului protejat nu mai prezinta probleme (sub rezerva anumitor proportii).
 
GAMA DE STINGERE
 
ARGOGENE® se compune dintr-un grup de cilindri care contin amestecul gazos, la o temperatura de 15 grade Celsius, sub o presiune unitara a sistemului de: 150 bari la un volum de gaz continut de un cilindru de: 12m3, 200 bari la un volum de 16 m3, 300 bari la un volum de 24 m3.
Cilindrii sunt conectati prin furtunul flexibil de inalta presiune cu un colector de evacuare “qualite haute pression” terminat cu un reductor de presiune pre-calculat (diafragma), reducerea in reteaua de distributie a presiunii la valori cuprinse intre 25 si 60 bari (in functie de distanta de parcurs, de stocare si risc).
Controlul permanent al continutului si al buteliei este efectuat cu un manometru / presostat  conectat la centrul de alarmare.
 
NOTE DE CALCUL
 
Diseminarea riscului este validata de un calcul realizat cu un software specializat, care stabileste criterii precise, cum ar fi:
- cantitatea de agent de stingere pentru punerea in functiune (conform tipului de foc si riscului intalnit)
- timpul de eliberare (95% din cantitate este planificata pentru pulverizare in mai putin de 1 minut)
- diametrul conductelor pentru punerea in functiune
- tipul si geometria duzelor de pulverizare din spatiile cu risc
- dimensiunea supapelor de suprapresiune
 
SFATURI PRIVIND INSTALAREA
 
In functie de numarul situatiilor de risc fata de care trebuie asigurata protectia, exista doua metode tehnice de instalare care trebuie analizate pentru instalarea sistemului ARGOGENE®:
- O rezerva pentru volumul protejat
- O rezerva unica pentru mai multe zone cu risc separat, gazul fiind distribuit catre zonele vizate prin intermediul unor supape directionale. In acest caz rezerva este calculata astfel incat sa acopere principala situatie de risc (o singura baterie pentru maxim 5 situatii de risc).
Nu exista limite din punct de vedere tehnic pentru utilizarea acestui produs, cu exceptia volumului rezervoarelor, dar tinand cont de experienta acumulata pana acum in acest domeniu va putem oferi suport pentru optimizarea instalatiilor dvs.
La doua saptamani dupa instalare se recomanda verificarea continutului buteliilor. Dupa zece ani de stocare se recomanda inlocuirea agentului de stingere.
 
 
REFERINTE

CAM / INVIVO / ADT Securite / AGCO / AIR France / ASSEDIC / BNP PARISBANC / BRAMPTON RENOLD / C.N.A.V.T. / CANAL de PROVENCE / THALES / CAMERA DE COMERT / CONSILIUL GENERAL OISE / CENTRUL REGIONAL CREDIT AGRICOL / DDE-DEA / DMT Gabon / VIRBAC / ELYO – IBM / ESSER / EUROCOPTER / FAURECIA / FRANCAISE DE MECANIQUE / FRANCAISE de JEAUX / HUTCHINSON / PEUGEOT CITROEN AUTOMOBILE / CA / APUMV / INGREDIA / SAV POISSY / LUBRIZOL / MANUTAN / MDT VISION / ATAC / ATELSON / CORDIA France / DAHER / cladirea PARLAMENT DE BRETAGNE / PCAS Normandie / RECTICEL / NISSAN France / ALCATEL / CANSON / DSM / FINDUS / GIVENCHY / ROQUETTE / VALEO / LABORATOIRE GENEVRIER / VIRBAC / eEts MALAISE, La Reunion / Gaz de France / GUERIN Protection / HUTCHINSON / MATERIAUX REUNIS, Gabon / SPR / INITIAL DATA / CARREFOUR, Belgique / SENALIA / SOCIETE ANTILLAISE DE PROTECTION, Guadalupe

 Quartz Matrix - Divizia IT&C         Divizia IT&C
Quartz Matrix - Divizia de solutii industriale         Eficienta energetica pentru industrie
Quartz Matrix - Divizia de solutii securitate & comunicatii         Securitate & Comunicatii
Contacteaza securitate incendiu
Sus